Maslac je u Hrvatskoj preskup, evo zašto

Bez autora
Jul 17 2023

Požele li maslac svi će ga turisti plaćati znatno skuplje nego bilo gdje u Europi jer Hrvati 250 grama maslaca plaćaju gotovo kao Europljani kilogram.

U usporedbi s 2021. godinom, cijena mu je porasla za gotovo 60 posto. Osjetno je poskupio i kruh i sir

Pakiranje od 250 grama maslaca po cijeni i do četiri eura, ovisno o trgovini.

Maslac je jeftinije u Europi i to ne malo. Kada se gleda veleprodajna cijena - prosjek za Hrvatsku je sedam eura i 26 centi. U Europi je taj broj manji za dva i pol eura. Kilogram se u prosjeku plaća četiri eura i 66 centi, navodi Dnevnik.hr.

Kod nas se maslac manje proizvodi, pa se i više plaća, objašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny. Skup je i uvoz, a cijene idu dodatno gore kada stignu turisti.

"Kad krene turistička sezona onda maslac ima veću potražnju jer jednostavno trebate za doručak i maslaca. Tada cijene idu gore, jer nema dovoljno domaće ponude, nema dovoljno domaće proizvodnje", rekao je.

Zato smo proizveli i više nego dovoljno pšenice, a kruh je i dalje skup. Kilogram pšenice 17 centi, a kruh u prosjeku euro i 40. Gdje je logika? "Zapravo se od domaće pšenice domaći kruh i ne proizvodi. Pekarska i industrija tjestenine uvoze posebne vrste pšeničnoga brašna, a kakve mi u Hrvatskoj nema", objasnio je Novnotny.

Jer se kod nas, objašnjava analitičar, najvećim dijelom pšenica proizvodi za stočnu hranu, a naši ljudi više vole peciva za koja treba uvoziti sirovinu.

Prilagodba bi mogla krenuti od onih koji siju pšenicu - umjesto stočne, u hrvatsku zemlju da posade onu za fini hrvatski kruh koji nije iz uvoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik